Senoeni - Strips & Meer door Margreet R. de Heer
home    strips    cartoons    illustraties    webcomic    nieuws    biografie    winkel    engels    blog    contact


Nieuws


sdv
Op 12 oktober 2017 ben ik uitgeroepen tot Stripmaker des Vaderlands! Een eervolle functie die ik de komende drie jaar mag vervullen en die inhoudt dat ik in de media de Nederlandse Strip mag vertegenwoordigen, strips ga maken over nationale aangelegenheden, en mij ga inzetten voor meer gebruik van strips in het onderwijs.

Zij stript!
In juli 2017 werd bekend gemaakt dat ik één van de genomineerden was voor de titel Stripmaker des Vaderlands! Ik heb een pagina gemaakt waarop ik mijn verkiezingscampagne bijhield.

Fijne Vrienden
Juli 2017:
als kadootje voor het Vaderland (en om mensen te bewegen op mij te stemmen als Stripmaker des Vaderlands) heb ik mijn stripboek Fijne Vrienden geheel online gezet.

Doelen
Eindelijk toegevoegd:
de Nederlandse vertaling van mijn strip over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen!

Stand-up
In maart 2017 ben ik begonnen met een spannende nieuwe hobby: stand-up comedy! En natuurlijk moeten daar ook strips over gemaakt worden...

Liefde in Beeld
In februari 2017 verscheen Liefde in Beeld, een leuk kleurrijk boek over alle ins en outs van liefde, vol tips (onder andere over daten en liefdesverdriet) en inkijkjes in het liefdesleven van Margreet en Yiri.

De presentatie vindt plaats in boekhandel Scheltema te Amsterdam, op donderdag 9 februari om 17.00.

Kerkraam
Van 30 april t/m 16 juni 2016 was in de Sint Bavokerk te Haarlem een expositie van mijn strip- en illustratiewerk te zien. Pronkstuk hierin was een bijna drie meter hoge print van het Kerkraam van Broederschap, dat daarna een permanente plek heeft gekregen in het St. Antoniuscollege te Gouda.

Ds. De Heer
April 2016:
toegevoegd aan de site: een pagina over de strip Dominee de Heer.

Alexander de Grote
In januari 2016 werd op de site BooxAlive.nl mijn strip over Alexander de Grote geplaatst. Die tekende ik eigenlijk voor mijn boek Wereldheerschappij in Beeld, maar kreeg daarin uiteindelijk toch geen plaats. BooxAlive is gespecialiseerd in stripverhalen over de klassieken, en ik ben blij en trots dat Alexander er nu tussen staat.

P&S November 2015: in het blad Predikant&Samenleving (waarvoor ik de strip Dominee de Heer teken) is een prachtig interview verschenen.

wereldheerschappij In oktober 2015 is Wereldheerschappij in Beeld verschenen!

webcomic April 2015 - ik start een nieuwe webcomic in het engels!


Stripboek voor Meermanno In September 2013 startte in Museum Meermanno in Den Haag de tentoonstelling Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal. Voor deze bijzondere expo mocht ik de publieksbrochure tekenen - een stripboek over de stripgeschiedenis!

Alleen verkrijgbaar bij Meermanno, zolang de tentoonstelling loopt (van 28 september t/m 12 januari).

Wetenschappen in Beeld is nu ook verkrijgbaar in het engels, als Science: a Discovery in Comics.

Filosofia Filosofie in Beeld is nu ook verkrijgbaar in het portugees, als Filosofia em quadrinhos para principiantes.

Wetenschappen in Beeld Wetenschappen in Beeld, de opvolger van Filosofie in Beeld en Religie in Beeld, ligt sinds oktober 2012 in de winkels! Bij mij kunt u gesigneerde exemplaren bestellen.

Meer informatie hier.

Blog In augustus 2012 is de engelstalige versie van Filosofie in Beeld uitgebracht in de U.S, bij NBM Publishing onder de titel Philosophy: a Discovery in Comics.

In september 2013 verschijnt de Amerikaanse vertaling van Wetenschappen in Beeld - Science: a Discovery in Comics.

NBM heeft me op hun site een plekje gegeven voor een eigen (engelstalig) blog, waarop ik regelmatig post.

Voor Fijne Vrienden heb ik twee promo-filmpjes gemaakt, met dank aan Charlotte Wessels en mijn creatieve, animerende broertje Maarten:Fijne Vrienden Eind februari 2012 verscheen bij Meinema Fijne Vrienden -Zeven Beroemde Vriendschappen, een leuk boekje over Mens & Hond, Juliana & Greet, Paris Hilton & BFF, Girls & Diamonds, David & Jonathan, Carroll & Alice en Babbage & Lovelace.

Wilt u een gesigneerd exemplaar?
Voor 11 euro (incl verzendkosten, op 5436493 t.n.v. M. de Heer te Amsterdam) stuur ik u een exemplaar.
Vergeet niet een adres te vermelden!


Gouds Glas 2.0 Museum Gouda opende op 23 november 2011 de tentoonstelling 'Schetsen van Schoonheid', waarin de originele ontwerptekeningen van de beroemde "Goudse Glazen", de glas-in-lood-ramen in de Sint Jan kerk, geëxposeerd zullen worden.

Ter omlijsting van deze expositie mocht ik een modern kerkraam ontwerpen, met als onderwerp de multiculturele samenleving in Gouda. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen de stroken van dit ontwerp (ruim 4 meter hoog) inkleuren en zo meewerken aan een hedendaagse interpretatie van een 16e-eeuws kunstwerk.

door Ingi Jensson Samen met Marco C. Buschmann en Charlotte Wessels ben ik de Amsterdamse branch van Dr. Sketchy's Anti-Art School begonnen. Dat is modeltekenen, maar dan net even anders: prachtige burlesque models poseren in vintage kleding in allerlei stijlen. Hier gaat het niet om anatomie, maar om het uitbeelden van stijl en karakter - echt iets voor striptekenaars dus!

De volgende sessie vindt plaats op zaterdag 28 januari 2012 in het Comedy Theater te Amsterdam. Meer info over tijden en tickets hier.


Echte Vrienden Samen met filosofe Stine Jensen heb ik voor MatchBoox een bijzonder verhaal-in-een-luciferdoosje gemaakt. Het verhaaltje van Stine is gebaseerd op haar bundel 'Echte Vrienden', en ik mocht het in stripvorm illustreren.

Verkrijgbaar via MatchBoox.

Religie in Beeld Religie in Beeld werd genomineerd voor de Prijs van het Spirituele Boek, in de Belgische Maand van de Spiritualiteit. De prijs ging op 22 oktober naar 'De Smaak van Stilte' van Bieke Vandekerckhove, maar de jury heeft mijn boek geëerd met een Speciale Vermelding!

"Kan een stripverhaal een spiritueel boek zijn? Het antwoord op basis van het boek van Margreet de Heer luidt, volgens de jury, “jazeker”. Haar bundel van pittige tekeningen is opgedragen aan een opa theoloog en aan de pionier van de Nederlandse strip. De Heer tekent op een grappige wijze de vijf grote wereldreligies en de hedendaagse spiritualiteit. Elke gelovige en ongelovige zal de tact en de kennis waarderen van deze striptekenaar. Spiritualiteit anders en verteerbaarder, besluit de jury."

BNS Stripkrant De tweede gratis stripkrant van de Beroepsvereniging van Nederlandse Stripmakers is in september 2011 gelanceerd! Hiervan heb ik ook één pagina voor mijn rekening genomen, die nu ook hier te bekijken valt.

Hartinfarct In mei 2011 kreeg Yiri opeens een hartinfarct. Gelukkig werd er meteen adequaat gereageerd, is de schade beperkt en het herstel heel voorspoedig. Ik tekende onze belevenissen in de weken erna in een stripreeksje dat op Facebook is gezet: Leven na een Hartinfarct.

4 maart 2011 - Religie in Beeld ligt in de winkels!

Margreet de Heer Januari 2011: Nu de stripreportages in Trouw zijn gestopt, is dit een mooi moment om eens op een rijtje te zetten welk stripwerk van mijn hand er momenteel wordt gepubliceerd in Nederlandse bladen en op sites:

- Mijntje in Zij aan Zij (al sinds 2004)
- Link-strip achterop H/Link, het blad van de Haagse Hogeschool
- scenario's voor strips in Okki (getekend door Adrie Janssen)
- scenario's voor Stuntelman in National Geographic Junior (getekend door Sander de Fouw)
- Roos voor de site niet-lief.nl
- Shrooma voor de site wholecelium.com

Einde Op donderdag 30 december 2010 verscheen de allerlaatste stripreportage in Trouw...!

Dzogchen De stripreportage van juni 2010 ging over mijn bezoek aan een lezing over boeddhisme door Dzogchen Rinpoche. Deze strip sloeg zo aan dat hij in het engels is vertaald en hier te lezen.

In juli is er geen stripreportage.

Mijntje Ik vergeet het wel eens te melden, maar mijn strip Mijntje in Zij aan Zij gaat ook nog steeds gestaag door! In juni maakte ik een speciale aflevering in het engels, als eerbetoon aan de moeder aller lesbo-strip: Dykes To Watch Out For.

Kees Kousemaker Op 27 april 2010 overleed Kees Kousemaker, oude "baas", mentor, vriend. Op 27 mei 2010 verscheen in Trouw een stripreportage van mijn hand over Kees. Op Daily Danger plaatste ik een eerbetoon.

Geheime Tuin Op dinsdag 28 maart 2010 verscheen er een stripreportage over de Geheime Tuin die we bezochten in West-Ierland. Deze strip is in het engels vertaald en hier te lezen.

Filosofie in Beeld
Filosofie in Beeld blijft het goed doen: de derde druk ligt in de winkels en de pers is lovend!

Lees meer over het boek door hier te klikken.